WikiLeaks voorman Julian Assange gearresteerd

WikiLeaks voorman Julian Assange is donderdag door de Britse politie gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. De advocaat van de wikileaks voorman laat weten dat de arrestatie heeft plaats gevonden na een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. De Britse rechter beslist nu wat er met de Australiër gaat gebeuren.

Korte informatie:

  • Ecuador trekt het asiel van Julian Assange in, waarna Britse politieagenten de Ambassade betraden.
  • WikiLeaks oprichter Julian Assange zat sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen.
  • WikiLeaks publiceerde documenten over de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan.

De Britse autoriteiten betraden de ambassade van Ecuador in Londen donderdagochtend, dit gebeurde nadat Ecuador het politiek asiel voor Julian Assange had ingetrokken. De Britse politie heeft laten weten dat een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten ten grondslag heeft gelegen aan de arrestatie van Julian Assange.

Julian Assange verbleef op de ambassade van Ecuador in Londen sinds 2012. De Australiër heeft hier zijn toevlucht naar genomen omdat Zweden geen uitleveringsverzoek heeft met Ecuador. Hij wordt in Zweden beschuldigd van een verkrachtingszaak.

Assange in ambassade om Zweedse verkrachtingszaak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar de verkrachtingszaak in Mei 2017 al gestaakt. Desondanks zouden de Britse autoriteiten hem sinds die tijd nog altijd willen arresteren zodra hij voet zou zetten buiten de ambassade van Ecuador. Assange zou de wet hebben overtreden door zijn toevlucht naar de ambassade van Ecuador te zoeken.

De oprichter van WikiLeaks kreeg zijn politieke asiel van de toenmalige president van Ecuador Rafael Correa, die een vijandige relatie met de Verenigde Staten had. Correa werd in 2017 na de nieuwe verkiezingen van Ecuador opgevolgd door Lenin Moreno, die de relatie met de Verenigde Staten wilt verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *