2 Factor Authenticatie, waarvoor gebruiken we dit?

Wat is ‘2 Factor Authenticatie’ nou precies?

De benaming ‘2 Factor Authenticatie’ zegt eigenlijk al het doel, het is een mogelijkheid om je account(s) te beschermen met een generieke code die ongeveer elke 30 seconden vernieuwd wordt. Met deze generieke code kan je ervan uit gaan dat je account een stuk veiliger is dan alleen het gebruik van de traditionele wachtwoorden.

Waarom zou je 2 Factor Authenticatie gebruiken?

Het is meerdere keren bewezen dat het gebruik van alleen wachtwoorden niet meer voldoende is, veel websites maken gebruik van verouderde encryptie methodes.

Welk programma kan je hiervoor gebruiken?

Er zijn verschillende programma’s die zowel mobiel als desktop/laptop gebruikt kan worden, de generieke code wordt namelijk gemaakt aan de hand van je geheime sleutel. Zonder deze geheime sleutel zal de generieke code nooit overeen komen, het is daarom aangeraden om de geheime sleutels altijd offline te bewaren.

De meest bekende en gebruikte is toch wel de Google Authenticator voor AndroidApple of Microsoft. Uiteraard kan je elke vertrouwde applicatie gebruiken voor de 2 Factor authenticatie, het is wel aangeraden om altijd even de reviews en/of aantal installaties te controleren. Er zijn helaas nog applicaties die misbruik maken van de mogelijkheid om zo de geheime sleutels te krijgen.

Hoe en waarom bewaar je de geheime sleutels?

Voor mij persoonlijk is de meest veilige manier de code te noteren op een A4 blaadje, geheime sleutels zou je altijd offline moeten bewaren. Alles wat met internet verbonden is kan toegankelijk zijn voor kwaadwillende personen, wanneer je deze offline bewaard is je geheime sleutel altijd beschermd tegen online diefstal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *